Založ si blog

Vitajte v škole

Začína nový školský rok, ktorý bude bez oficiálneho ministra školstva. Predovšetkým učitelia sa pýtajú aký bude a čo prinesie v ich profesionálnom živote. Možno stačí prelistovať pedagogicko-organizačné pokyny,zistiť v nich dôležité termíny a skonštatovať, že za tie peniaze stačí.

Aký je súčasný učiteľ v podmienkach celospoločenskej nestability a morálnej krízy? Keďže v našom demokratickom školstve vládne sloboda, každý učiteľ sa môže slobodne rozhodnúť aký obsah a cieľ bude mať jeho profesionálna snaha. Aj bez vešteckých schopností vieme predpovedať, že v kvalite vzdelávania a výchovy sa nič prevratné neudeje. Keďže na všetkých stupňoch škôl v súčasnosti absentujú učitelia (riaditeľov nevynímajúc), ktorí by boli odbornými a morálnymi autoritami, sloboda v školstve sa stáva bezbrehou. Tá, dnes už menšia časť učiteľov, ktorým záleží na budúcnosti svojich žiakov, bude bez ohľadu na vonkajšie okolnosti či plat zodpovedne plniť poslanie učiteľa. Ostatná časť učiteľskej obce bude aj naďalej demokraticky rozdávať známky zadarmo, ospravedlňovať neospravedlnené hodiny, učiť-neučiť, frflať na plat a materiálne podmienky. Pozorovateľmi výkonu učiteľa sú predovšetkým žiaci. Možno sú mladí,možno bez motivácie, možno leniví, no rozhodne nie sú hlúpi a veľmi dobre vedia aký je ten ktorý učiteľ.

Pochopiteľne z pohľadu žiakov je v rebríčku popularity na vrchole ten učiteľ, ktorý príde na hodinu neskoro, známky dá zadarmo a namiesto učiva rieši so žiakmi problémy typu „svetového mieru“. Pán Boh zaplať za to, že ešte existujú aj žiaci, ktorí sú v škole na to, že sa chcú učiť a niečo naučiť a tiež dokážu objektívne posúdiť kvalitu vyučovacej hodiny a učiteľa. Táto motivovanejšia časť žiakov, poznajúc náš školský systém, odchádza po skončení strednej školy najčastejšie študovať do Českej republiky.

Ako dôvod štúdia v ČR udávajú kvalitnejšie školstvo a objektívnejšie hodnotenie študentov. O tom, že po skončení vysokej školy tam väčšina zostane pracovať a my prichádzame o to najlepšie už hádam všetci vieme. Výsledkom tejto polarity v stave učiteľskom i žiackom je to,že tí učitelia, ktorí chcú niečo naučiť a tí žiaci, ktorí sa chcú učiť sú nepopulárni pre tých ostatných, ktorí namiesto práce venujú čas ohováraniu, závisti a často až nenávisti. Dôsledkom tohto stavu a to nielen v školstve je už spomenutý odchod tých lepších do zahraničia, nárast prejavov extrémizmu, šikanovania, netolerancie a v neposlednom rade stúpajúce volebné preferencie ĽSNS.

Premiér sa potom v Ostrom Grúni pýta, prečo práve tu, v mieste tak skúšanom fašistami bolo vysoké percento voličov tejto strany, ďalšou otázkou je kto urobil chybu? Rodičia, učitelia, my? Nuž, ak mladým ľuďom už v škole ukazujeme ako nedodržiavať pravidlá resp. ich porušovať, ako klamať, ako uprednostňovať tých, ktorí si to nezaslúžia a poukazovať na čiernu a tvrdiť, že je biela, nedivme sa, že hnedne. Lebo tá hnedá v ponímaní mlčiacej menšiny predstavuje pre nich pravidlá a sľubuje poriadok. Čo s tým? Poprieť realitu, zatvoriť oči, ak nevidíme problém, tak jednoducho neexistuje. Oči by nám mala otvoriť sotva 20 ročná dievčina, ktorá sa zúčastnila pochodu Osvienčim – Žilina a ktorá na otázku redaktorky verejnoprávnej televízie, prečo sa zúčastnila tohto pochodu okrem iného povedala:  „Preto,lebo morálka našej spoločnosti je identická s tou aká bola pred druhou svetovou vojnou.“ V tomto prípade peniaze v školstve nie sú na prvom mieste.

 

 

Sestričky, všetko najlepšie!

20.05.2018

Oddelenie traumatológie – pacient po autonehode so zlomenými hornými končatinami: „Sestrička, boli by ste taká dobrá, naliali by ste mi, prosím Vás, do pohára vodu?“ Sestra: „Ja som nechodila na vysokú školu preto, aby som Vám nalievala vodu!“ Oddelenie interného lekárstva – pacient po infarkte srdca: „Sestrička, prosím Vás, mohli by ste mi pomôcť posadiť sa?“ [...]

Nech žije 1. máj

29.04.2018

Práca šľachtí človeka a od roboty aj kone dochnú. Dve slovenské príslovia, každé na opačnej strane, presne tak je to aj s našou spoločnosťou. Tak oslavovať či neoslavovať sviatok práce 1. máj? Dnes sa už málokomu chce pracovať a nie ešte oslavovať prácu. V súčasnosti hotový nezmysel! Veď ak by práca (okrem výplaty) dávala ako taký zmysel, tak [...]

Ako hore, tak aj dole, alebo múdrejší ustúpi

08.04.2018

Ak dvaja robia to isté výsledok nie je určite rovnaký. Naopak, výsledky sú často diametrálne odlišné. V slovenskom ponímaní to znamená, že ak je niekto bez dôkazov v mediálnom priestore obvinený so styku s mafiou, oligarchami, boľševikmi alebo aj s Marťanmi, spravidla ide o niekoho, kto pôsobí ako rozhľadený, schopný, racionálny typ so zmyslom pre zodpovednosť [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41779x
Priemerná čítanosť článkov: 3798x

Autor blogu

Kategórie