Založ si blog

Rodičky a facky

V posledných dňoch rezonuje médiami diskusia, ktorú vyprovokoval dokument Zuzany Límovej Medzi nami.

To, že tento dokument vyvolal množstvo emócií a hodil všetkých lekárov – pôrodníkov do jedného pomyselného vreca, čím vyvolal verejné pohoršenie, odkryl osobné zlyhania lekárov a nie poskytovanie pôrodníckej starostlivosti ako celku.

Vytvára negatívnu reklamu tým, ktorí svoju prácu vykonávajú odborne a humánne na vysokej úrovni. Ak by autorka dokumentu venovala pozornosť ktorémukoľvek medicínskemu odboru, v ktorejkoľvek nemocnici našla by množstvo materiálu na profily osobností zdravotníckych pracovníkov.

To, že nie všetci robia svoje povolanie v akejkoľvek profesii na štandardnej úrovni je všeobecne známy fakt. Ak sa takéto niečo deje v humánnych profesiách, tak je to o to viditeľnejšie a smutnejšie. V zdravotníctve dvojnásobne.

Prečo sa o tom nehovorí? Hovorí, predovšetkým medzi pacientmi a ich príbuznými, ale kompetentní nadriadení tento fakt s nadhľadom ignorujú.

Dôvodov na ignoráciu je viacero. Lebo si vedúci pracovníci chcú udržať svoju pozíciu, lebo chcú byť obľúbení, lebo chcú vyhovieť všetkým kolegom, lebo nie je dostatok personálu, lebo chcú byť ľudskí k závažným odborným aj humánnym pochybeniam spolupracovníkov. A hlavne preto, lebo je to tá najjednoduchšia cesta! S nikým zo spolupracovníkov nemajú problém a v kolektíve sú obľúbení. Čím je táto benevolencia väčšia, tým častejšie je menej ľudskosti od zdravotníkov na strane pacientov.

Ako pacient dostaneš jedlo – najedz sa, to, že nevládzeš alebo máš obe ruky v sadre je tvoj problém. Pýtaš sa na toaletu, vymoč sa do plienky, na čo ju máš, kto ťa bude dvíhať z postele, aj keď by si sa na toalete len tak obyčajne ľudsky vymočil.

Ak si odkázaný len na posteľ vezmeme ti signalizačné zariadenie, aby si stále nezvonil, lebo tu nie si sám.

Máš stareckú demenciu a roztrhneš si plienku, dostaneš po rukách, veď aj tak si to nepamätáš.

Odchádzaš domov, vyhodia ťa dve-tri hodiny pred odchodom z postele aj keď si slabý a nevládzeš, aj keď tú tvoju posteľ súrne nepotrebujú, ale rýchlo, rýchlo treba všetko urobiť a tebe nech je útechou, že ideš domov.

To, že sa pýtaš na veci, na ktoré máš zákonný nárok a či dostaneš na ne odpoveď je už len zanedbateľná maličkosť, keďže si vedomky-nevedomky podpísal, že so všetkým súhlasíš.

Všetko toto a ešte viac je denne podávané s hnevom, odporom, aroganciou, agresivitou a ľahostajnosťou, kdekoľvek, nielen v pôrodníctve.

Všetko sú to osobnostné zlyhania jednotlivcov, ktorí sa začínajú nebezpečne množiť medzi tými, ktorí svoje povolanie vykonávajú na požadovanej odbornej a etickej úrovni.

Pritom všetci, jedni i druhí, majú rovnaký plat a pochopenie svojich nadriadených.

Všade platí, že ryba smrdí od hlavy, od každej. Od riaditeľov nemocníc, cez vedúcich lekárov, vedúce sestry až po radových zdravotníkov.

Miliónová magnetická rezonancia, či laser alebo robotický operatér.

Da Vinci možno zaistí odbornosť, ale bez ľudskosti má len polovičnú hodnotu nielen na pôrodniciach.

Sestričky, všetko najlepšie!

20.05.2018

Oddelenie traumatológie – pacient po autonehode so zlomenými hornými končatinami: „Sestrička, boli by ste taká dobrá, naliali by ste mi, prosím Vás, do pohára vodu?“ Sestra: „Ja som nechodila na vysokú školu preto, aby som Vám nalievala vodu!“ Oddelenie interného lekárstva – pacient po infarkte srdca: „Sestrička, prosím Vás, mohli by ste mi pomôcť posadiť sa?“ [...]

Nech žije 1. máj

29.04.2018

Práca šľachtí človeka a od roboty aj kone dochnú. Dve slovenské príslovia, každé na opačnej strane, presne tak je to aj s našou spoločnosťou. Tak oslavovať či neoslavovať sviatok práce 1. máj? Dnes sa už málokomu chce pracovať a nie ešte oslavovať prácu. V súčasnosti hotový nezmysel! Veď ak by práca (okrem výplaty) dávala ako taký zmysel, tak [...]

Ako hore, tak aj dole, alebo múdrejší ustúpi

08.04.2018

Ak dvaja robia to isté výsledok nie je určite rovnaký. Naopak, výsledky sú často diametrálne odlišné. V slovenskom ponímaní to znamená, že ak je niekto bez dôkazov v mediálnom priestore obvinený so styku s mafiou, oligarchami, boľševikmi alebo aj s Marťanmi, spravidla ide o niekoho, kto pôsobí ako rozhľadený, schopný, racionálny typ so zmyslom pre zodpovednosť [...]

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41776x
Priemerná čítanosť článkov: 3798x

Autor blogu

Kategórie