Založ si blog

Všetci na gymnáziá

O zúfalom stave nášho školstva už asi dnes nik nepochybuje. Vzdelanie je vyprázdneným pojmom bez obsahu, ktorému sa nepripisuje žiadna hodnota.  Neustále sa omieľa potreba systémových zmien a ak sa nejaká zmysluplná zmena črtá na obzore tak je okamžite kritizovaná a použitá ako politická zbraň.

Tak je to i v prípade stanovanie kvót pre osemročné gymnáziá. Gymnaziálne štúdium bolo v minulosti u nás (a v niektorých krajinách i dnes) náročné štúdium pre najlepších. Šíriť myšlienku, že stúpa percento nadpriemerných detí je demagógia, osobitne dnes, keď s poklesom  náročnosti na každom type škôl sa mrhá potenciálom  aj tých, ktorí by pri primeranej náročnosti dokázali oveľa viac.

V dobe všeobecnej pohodlnosti, lenivosti a chabej náročnosti sa „strácajú“ žiaci  a študenti, ktorí by pri skutočnom (nepredstieranom) vzdelávaní dosiahli veľmi dobrú odbornú úroveň v určitej profesii. Nie všetci sa hodíme na všetko, na akýkoľvek typ vzdelania, či druh práce, a preto je žiaduce odhaliť cez rodičov a učiteľov na čo daný žiak má a naopak čo nezvláda. Všetci sme chodili do školy a všetci dobre vieme, že niekomu sa chce učiť, niekomu nie. Niekto bol super v matematike, ale nezvládne ypsilony. Niekto písal úžasné slohy, iný krásne kreslil.  Často tým, ktorým nešli teoretické predmety a prišli „na dielne“ tak sme „odpadávali“ z toho, čo dokázali rukami vyhotoviť z dreva, železa, z kusa látky. A keď bolo treba zapojiť elektrický obvod, my teoretici sme schytali päťky, a oni to dali na jednotky!

A presne takto by to malo byť. Toto je fakt overený storočiami tak, ako sa to spieva v piesni Jana Wericha: „Ten dělá  to,  ten zase ono a všichni dohromady uděláme spolu moc!“  Ak by sa systém vzdelávania uberal týmto smerom nemuseli by denne počúvať o tom, ako nám chýbajú už pomaly všetky profesie na trhu práce a ako mladí ľudia nemajú záujem  o takmer žiadnu profesiu.

Nuž, keď sa nemuseli učiť (čo je tiež práca), tak nemusia ani pracovať, veď prídu iní zo zahraničia.  Dôsledkom súčasného systému vzdelávania bude negatívny ekonomický dosah na hospodársky rast a rozvoj Slovenska.

Sestričky, všetko najlepšie!

20.05.2018

Oddelenie traumatológie – pacient po autonehode so zlomenými hornými končatinami: „Sestrička, boli by ste taká dobrá, naliali by ste mi, prosím Vás, do pohára vodu?“ Sestra: „Ja som nechodila na vysokú školu preto, aby som Vám nalievala vodu!“ Oddelenie interného lekárstva – pacient po infarkte srdca: „Sestrička, prosím Vás, mohli by ste mi pomôcť posadiť sa?“ [...]

Nech žije 1. máj

29.04.2018

Práca šľachtí človeka a od roboty aj kone dochnú. Dve slovenské príslovia, každé na opačnej strane, presne tak je to aj s našou spoločnosťou. Tak oslavovať či neoslavovať sviatok práce 1. máj? Dnes sa už málokomu chce pracovať a nie ešte oslavovať prácu. V súčasnosti hotový nezmysel! Veď ak by práca (okrem výplaty) dávala ako taký zmysel, tak [...]

Ako hore, tak aj dole, alebo múdrejší ustúpi

08.04.2018

Ak dvaja robia to isté výsledok nie je určite rovnaký. Naopak, výsledky sú často diametrálne odlišné. V slovenskom ponímaní to znamená, že ak je niekto bez dôkazov v mediálnom priestore obvinený so styku s mafiou, oligarchami, boľševikmi alebo aj s Marťanmi, spravidla ide o niekoho, kto pôsobí ako rozhľadený, schopný, racionálny typ so zmyslom pre zodpovednosť [...]

tbilisi, gruzínsko, protest

V Tbilisi protestovalo vyše 20 000 ľudí proti zákonu o zahraničnom vplyve

17.04.2024 23:24

Poslanci vládnej strany Gruzínsky sen schválili návrh tohto sporného zákona v prvom čítaní.

Nemecko Rusko špionáž

Prokurátori v Nemecku obvinili bývalého zamestnanca tajnej služby zo špionáže pre Rusko

17.04.2024 23:09

Carsten Linke poprel obvinenia a povedal, že sa snažil naverbovať taktiež obvineného Arthura Ellera ako potencionálny zdroj.

beňa

V Kongu zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS Borisa Beňu

17.04.2024 21:24, aktualizované: 21:54

Slovenská polícia to neeviduje. Beňa bol odsúdený v roku 2021 na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov za korupciu a vynášanie informácií.

Andrej Plenkovič

V chorvátskych voľbách zvíťazila strana premiéra Plenkoviča, naznačil exit poll

17.04.2024 19:57

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia by mohla v 151-člennom parlamente podľa prieskumu obsadiť 58 mandátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41753x
Priemerná čítanosť článkov: 3796x

Autor blogu

Kategórie