Založ si blog

Ako hore, tak aj dole, alebo múdrejší ustúpi

Ak dvaja robia to isté výsledok nie je určite rovnaký. Naopak, výsledky sú často diametrálne odlišné. V slovenskom ponímaní to znamená, že ak je niekto bez dôkazov v mediálnom priestore obvinený so styku s mafiou, oligarchami, boľševikmi alebo aj s Marťanmi, spravidla ide o niekoho, kto pôsobí ako rozhľadený, schopný, racionálny typ so zmyslom pre zodpovednosť (nielen za seba) a so zmyslom pre akú takú objektivitu a spravodlivosť. Poväčšine ide o osobu, ktorá sa k dobrým výsledkom svojej práce dostala cez skutočné vzdelanie a výchovu a cez poctivú prácu na sebe. Dnes sú takéto typy už odpadlíkmi. A čo  s takými odpadlíkmi, ktorí vytŕčajú z radu a ktorým je priam povinnosť závidieť to, kam sa dopracovali? Aby nevytŕčali treba ich odstaviť alebo celkom najlepšie zničiť, aby nenastavovali zrkadlo tým, čo robia to isté, ale so zúfalým výsledkom.

Typickým predstaviteľom druhej skupiny je morálne bezúhonný človek, ktorý sa všemožnými skratkami dostal k vzdelaniu, majetku, k politickej strane a svoju popularitu si vybudoval na tom, že z večera do rána sa múdrym, bohatým a spravodlivým stal vďaka zázraku, ktorý sa volá ON SÁM. Ak je voči niekomu takému už vznesené obvinenie, náš mediálny priestor mlčí, alebo hladká v štýle, že ten a ten teraz rieši problémy s daňami, pozemkami, účtovníctvom, so schránkovou firmou a pod. Odviesť pozornosť od týchto „problémov“ je najlepšie tým, že začne chrliť lávu na tých druhých, začne hľadať ihlu v kope sena, klamať, zavádzať, usporiada divadelné predstavenie, piští o slušnosti, morálke a dobre pre tento národ.

Ako by si títo dvaja robiaci to isté, ale s rozdielnym výsledkom mohli porozumieť? Jednoducho nemohli! Lebo tí, ktorí sa k dobrým výsledkom svojej práce dostali cez nepredstierané vzdelanie, výchovu a prácu na sebe, zvyčajne disponujú inými hodnotami, ktorých základom je druhá signálna sústava. Nástrojmi tejto sústavy sú myslenie, reč, sila argumentu a vyššie princípy. Ťažko tomu môže rozumieť skupina tých, ktorých k úspechu doviedli všemožné skratky, keďže práve tie využívajú iné hodnoty a prvú signálnu sústavu. Nástrojmi tejto sústavy (vývojovo staršej) je predovšetkým útok, nepoužívanie rozumu, reči, ale len reflexov na báze kto z koho, ak neútočím zahyniem, ak neurvem celú korisť zomriem, ak nebudem kričať najhlasnejšie nebudem videný a nezvíťazím.

Tento stret dvoch úplne odlišných hodnotových svetov zvyčajne končí racionálnym ústupom múdrejších. Prečo? Lebo múdrosť je možné prekričať, zaprieť, spochybniť, ubiť a ukrižovať na najbližšom námestí SLOBODY, lebo dnes je na príťaž a nikto ju už nepotrebuje!

Tak… a konečne tu bude raj! Druhá signálna sústava mi hovorí, aby som v záujme vlastnej budúcnosti bola ticho, lebo to čo je hore, je aj dole, len tie média chýbajú. A slniečkári mi vravia: „Z toho si netreba nič robiť, to je tak všade!“

Kam to dospeje, ak ukrižujeme múdrosť a všetci spolu sa svorne vydáme s hlasným krikom na lov tak, ako nám radí prvá signálna sústava?!

Sestričky, všetko najlepšie!

20.05.2018

Oddelenie traumatológie – pacient po autonehode so zlomenými hornými končatinami: „Sestrička, boli by ste taká dobrá, naliali by ste mi, prosím Vás, do pohára vodu?“ Sestra: „Ja som nechodila na vysokú školu preto, aby som Vám nalievala vodu!“ Oddelenie interného lekárstva – pacient po infarkte srdca: „Sestrička, prosím Vás, mohli by ste mi pomôcť posadiť sa?“ [...]

Nech žije 1. máj

29.04.2018

Práca šľachtí človeka a od roboty aj kone dochnú. Dve slovenské príslovia, každé na opačnej strane, presne tak je to aj s našou spoločnosťou. Tak oslavovať či neoslavovať sviatok práce 1. máj? Dnes sa už málokomu chce pracovať a nie ešte oslavovať prácu. V súčasnosti hotový nezmysel! Veď ak by práca (okrem výplaty) dávala ako taký zmysel, tak [...]

Za „Slušné Slovensko“ (S kým a akým spôsobom? )

17.03.2018

Súčasný stav na Slovensku sa označuje ako politická kríza. Lepšie ju, ale vystihuje prívlastok- morálna. Je už dlho krízou celej našej spoločnosti a nemôže za ňu len posledná vláda. Vyvíjala sa od roku 1989, keď moc ležala na ulici a mohol ju zdvihnúť ktokoľvek a ktokoľvek ju aj potom prevziať. Odvtedy sa zásadným spôsobom zmenilo takmer všetko, čo pred rokom 1989 [...]

Susko

Ministerstvo nežiadalo Najvyšší súd o konkrétne spisy, iba záznamy o prerozdeľovaní, tvrdí Susko

25.04.2024 15:05

Šéf rezortu Boris Susko nerozumie, prečo by ministerstvo nemalo na kontrolu procesu nárok.

kočner, kuciak

Pojednávanie v kauzách Donovaly a Báč zrušili, obžalovaným je aj Kočner

25.04.2024 14:27

Kauzy sa týkajú páchania ekonomickej trestnej činnosti.

Radek Sikorski

Chceme byť jednou z krajín, ktoré určujú smerovanie EÚ, znie z Poľska. Sikorski poslal ostré slová Moskve

25.04.2024 14:27

Poľské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Sikorského vízia je úzko prepojená s víziou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41780x
Priemerná čítanosť článkov: 3798x

Autor blogu

Kategórie