Založ si blog

Nech žije 1. máj

     Práca šľachtí človeka a od roboty aj kone dochnú. Dve slovenské príslovia, každé na opačnej strane, presne tak je to aj s našou spoločnosťou.

Tak oslavovať či neoslavovať sviatok práce 1. máj?

     Dnes sa už málokomu chce pracovať a nie ešte oslavovať prácu. V súčasnosti hotový nezmysel!

Veď ak by práca (okrem výplaty) dávala ako taký zmysel, tak potom by sa školákom chcelo učiť a nie ulievať, politikom rozmýšľať a nie tliachať a pudovo kričať, poľnohospodárom (či farmárom?) siať a žať a nie mulčovať pôdu, kuchárom variť a nie pracovať v automobilkách, hercom hrať v divadle a nie v politike, úradníkom chodiť do terénu a nie prehadzovať papiere a pečiatky, novinárom overovať si fakty a nesplietať bludy, ktoré prispievajú k agresivite, predavačom poznať ponúkaný tovar a nie krčiť plecami, ošetrujúcim starať sa o chorých a nie ignorovať ich potreby, sudcom hľadať spravodlivosť a nie vyrábať procesné chyby, stavbárom kvalitne stavať a nie odstraňovať kolaudačné závady, lesným hospodárom viac chrániť ako ničiť a podobne.

Toto sú charakteristické podoby práce pre nedokonalú spoločnosť, ktorá pomaly sadá na dno. Ešteže tí hudobníci na hornej palube poctivo hrajú!

Tak oslavovať, či nie ?

Ja oslavujem a vzdávam úctu všetkým tým, ktorí prídu do práce s úsmevom, tým, ktorí akúkoľvek prácu okrem hlavy a rúk robia aj srdcom, tým, ktorí aj napriek nízkej mzde svoj výkon nepredstierajú, tým, ktorí sa vyššie dostali po vlastných nohách a nie po cudzom chrbte, tým, ktorí popri práci prezentujú skutočné hodnoty a slušnosť, tým, ktorí nevykrikujú, čo robia, nestrhávajú na seba pozornosť a za sebou nechávajú skutočné hmotné či nehmotné výsledky.

Ďakujem tomu pánovi, ktorý sám vlastnými rukami opravoval výtlky na cestách, ďakujem všetkým tým, ktorí v zime odhrnú sneh z miestnej komunikácie, ktorá je pred ich domom, ale nie na ich pozemku, ďakujem priznaným aj nepriznaným sadárom a štepárom stromov, ktorým leží na srdci budúca tvár našej krajiny, ďakujem pracovníkom odpadového hospodárstva, že keď sme v deň odvozu smetí zabudli vyložiť smetnú nádobu, urobili to za nás, ďakujem všetkým tým, čo si všímajú, že sa niečo deje, že nemyknú plecom, a že chránia pamiatky, lesy, vodu, pôdu, morálne hodnoty a tým aj nás všetkých.

Všetkým tým, pre ktorých je poctivo urobená práca potešením, životným poslaním, prameňom múdrosti a viery, všetkým profesionálom vo svojom odbore a odborníkom vo svojej profesii, že prispievajú k spoločnému dobru, bez ohľadu na to kým sú a čím sú.

 

Sestričky, všetko najlepšie!

20.05.2018

Oddelenie traumatológie – pacient po autonehode so zlomenými hornými končatinami: „Sestrička, boli by ste taká dobrá, naliali by ste mi, prosím Vás, do pohára vodu?“ Sestra: „Ja som nechodila na vysokú školu preto, aby som Vám nalievala vodu!“ Oddelenie interného lekárstva – pacient po infarkte srdca: „Sestrička, prosím Vás, mohli by ste mi pomôcť posadiť sa?“ [...]

Ako hore, tak aj dole, alebo múdrejší ustúpi

08.04.2018

Ak dvaja robia to isté výsledok nie je určite rovnaký. Naopak, výsledky sú často diametrálne odlišné. V slovenskom ponímaní to znamená, že ak je niekto bez dôkazov v mediálnom priestore obvinený so styku s mafiou, oligarchami, boľševikmi alebo aj s Marťanmi, spravidla ide o niekoho, kto pôsobí ako rozhľadený, schopný, racionálny typ so zmyslom pre zodpovednosť [...]

Za „Slušné Slovensko“ (S kým a akým spôsobom? )

17.03.2018

Súčasný stav na Slovensku sa označuje ako politická kríza. Lepšie ju, ale vystihuje prívlastok- morálna. Je už dlho krízou celej našej spoločnosti a nemôže za ňu len posledná vláda. Vyvíjala sa od roku 1989, keď moc ležala na ulici a mohol ju zdvihnúť ktokoľvek a ktokoľvek ju aj potom prevziať. Odvtedy sa zásadným spôsobom zmenilo takmer všetko, čo pred rokom 1989 [...]

charkov, veža, televízna

List z Charkova: Úder na televíznu veže bolí. Ale nezlomí

23.04.2024 10:00

Vidieť ste ju mohli takmer odkiaľkoľvek v meste, bola najvyššou stavbou Charkova. Pripomínala raketu, ktorá každú chvíľu vzlietne do vesmíru.

povina, krízový štáb

V okrese Kysucké N. Mesto vyhlásili mimoriadnu situáciu pre medvede

23.04.2024 09:56

Rozhodol o tom krízový štáb, ktorý zvolali pre nedeľňajší útok medvedice na 34-ročného muža v Chránenej krajinnej oblasti Kysuce.

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41766x
Priemerná čítanosť článkov: 3797x

Autor blogu

Kategórie