Založ si blog

Nech žije 1. máj

     Práca šľachtí človeka a od roboty aj kone dochnú. Dve slovenské príslovia, každé na opačnej strane, presne tak je to aj s našou spoločnosťou.

Tak oslavovať či neoslavovať sviatok práce 1. máj?

     Dnes sa už málokomu chce pracovať a nie ešte oslavovať prácu. V súčasnosti hotový nezmysel!

Veď ak by práca (okrem výplaty) dávala ako taký zmysel, tak potom by sa školákom chcelo učiť a nie ulievať, politikom rozmýšľať a nie tliachať a pudovo kričať, poľnohospodárom (či farmárom?) siať a žať a nie mulčovať pôdu, kuchárom variť a nie pracovať v automobilkách, hercom hrať v divadle a nie v politike, úradníkom chodiť do terénu a nie prehadzovať papiere a pečiatky, novinárom overovať si fakty a nesplietať bludy, ktoré prispievajú k agresivite, predavačom poznať ponúkaný tovar a nie krčiť plecami, ošetrujúcim starať sa o chorých a nie ignorovať ich potreby, sudcom hľadať spravodlivosť a nie vyrábať procesné chyby, stavbárom kvalitne stavať a nie odstraňovať kolaudačné závady, lesným hospodárom viac chrániť ako ničiť a podobne.

Toto sú charakteristické podoby práce pre nedokonalú spoločnosť, ktorá pomaly sadá na dno. Ešteže tí hudobníci na hornej palube poctivo hrajú!

Tak oslavovať, či nie ?

Ja oslavujem a vzdávam úctu všetkým tým, ktorí prídu do práce s úsmevom, tým, ktorí akúkoľvek prácu okrem hlavy a rúk robia aj srdcom, tým, ktorí aj napriek nízkej mzde svoj výkon nepredstierajú, tým, ktorí sa vyššie dostali po vlastných nohách a nie po cudzom chrbte, tým, ktorí popri práci prezentujú skutočné hodnoty a slušnosť, tým, ktorí nevykrikujú, čo robia, nestrhávajú na seba pozornosť a za sebou nechávajú skutočné hmotné či nehmotné výsledky.

Ďakujem tomu pánovi, ktorý sám vlastnými rukami opravoval výtlky na cestách, ďakujem všetkým tým, ktorí v zime odhrnú sneh z miestnej komunikácie, ktorá je pred ich domom, ale nie na ich pozemku, ďakujem priznaným aj nepriznaným sadárom a štepárom stromov, ktorým leží na srdci budúca tvár našej krajiny, ďakujem pracovníkom odpadového hospodárstva, že keď sme v deň odvozu smetí zabudli vyložiť smetnú nádobu, urobili to za nás, ďakujem všetkým tým, čo si všímajú, že sa niečo deje, že nemyknú plecom, a že chránia pamiatky, lesy, vodu, pôdu, morálne hodnoty a tým aj nás všetkých.

Všetkým tým, pre ktorých je poctivo urobená práca potešením, životným poslaním, prameňom múdrosti a viery, všetkým profesionálom vo svojom odbore a odborníkom vo svojej profesii, že prispievajú k spoločnému dobru, bez ohľadu na to kým sú a čím sú.

 

Sestričky, všetko najlepšie!

20.05.2018

Oddelenie traumatológie – pacient po autonehode so zlomenými hornými končatinami: „Sestrička, boli by ste taká dobrá, naliali by ste mi, prosím Vás, do pohára vodu?“ Sestra: „Ja som nechodila na vysokú školu preto, aby som Vám nalievala vodu!“ Oddelenie interného lekárstva – pacient po infarkte srdca: „Sestrička, prosím Vás, mohli by ste mi pomôcť posadiť sa?“ [...]

Ako hore, tak aj dole, alebo múdrejší ustúpi

08.04.2018

Ak dvaja robia to isté výsledok nie je určite rovnaký. Naopak, výsledky sú často diametrálne odlišné. V slovenskom ponímaní to znamená, že ak je niekto bez dôkazov v mediálnom priestore obvinený so styku s mafiou, oligarchami, boľševikmi alebo aj s Marťanmi, spravidla ide o niekoho, kto pôsobí ako rozhľadený, schopný, racionálny typ so zmyslom pre zodpovednosť [...]

Za „Slušné Slovensko“ (S kým a akým spôsobom? )

17.03.2018

Súčasný stav na Slovensku sa označuje ako politická kríza. Lepšie ju, ale vystihuje prívlastok- morálna. Je už dlho krízou celej našej spoločnosti a nemôže za ňu len posledná vláda. Vyvíjala sa od roku 1989, keď moc ležala na ulici a mohol ju zdvihnúť ktokoľvek a ktokoľvek ju aj potom prevziať. Odvtedy sa zásadným spôsobom zmenilo takmer všetko, čo pred rokom 1989 [...]

Žilina, polícia, riskantná jazda

Sedemnásťročného mladíka pri riskantnej jazde zastavili až policajné výstrely

27.04.2024 22:24

Vodič BMW na výzvy na zastavenie nereagoval, policajti museli použiť varovné výstrely.

Jaroslaw Kaczyński

Líder opozičnej PiS Kaczyňski: Kandidujeme do europarlamentu, aby sme odmietli Green Deal

27.04.2024 22:09

Európska zelená dohoda bude podľa Kaczyńského pre Poľsko znamenať i čoraz vyššie ceny energií, ale aj nárast cien "prakticky vo všetkých oblastiach".

žralok belavý, belasý, žralok modrý

Britského turistu zranil v Karibiku žralok, útočil len desať metrov od brehu

27.04.2024 20:00

Šesťdesiatštyriročný britský turista skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti, keď ho pri severnom pobreží karibského ostrova Tobago napadol žralok.

elektronický monitoring osob, náramky,

Elektronický náramok malo od roku 2016 na sebe 2097 osôb

27.04.2024 17:19

Ministerstvo spravodlivosti SR od januára 2016 odsledovalo 2097 osôb s elektronickým náramkom.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41798x
Priemerná čítanosť článkov: 3800x

Autor blogu

Kategórie