Založ si blog

Všade dobre, u susedov najlepšie alebo 28 rokov po nežnej. . .

Ako ten čas letí! Ani by sme si neuvedomili, že takmer tri desaťročia žijeme v slobode a demokracii, nebyť štátneho sviatku 17. novembra v kalendári. 28 rokov je v živote človeka dospelosť. A v živote štátu? Dospelosť či mladosť? Ak dospelosť, kam sme dospeli?

Dospeli sme k tomu, že nám netreba robiť na vlastných poliach – dovezieme. To, že dovezené je považované v iných krajinách za nekvalitnú nadprodukciu, asi nikomu nevadí. Dospeli sme k tomu, že lesy máme na to, aby sme ich vyrúbali, speňažili a drevo vyviezli tým, ktorí si doma lesy chránia, lebo si chcú chrániť prostredie, v ktorom žijú – my asi takto žiť nechceme. Tiež sme dospeli k tomu, že každý má právo na (ne)kvalitné vysokoškolské vzdelanie, a preto dnes nemá kto robiť, ale všetci chcú zarábať.Dospeli sme k tomu, že vo vedúcich funkciách, štátnych či verejných, sú poväčšine neschopní babráci namiesto odborníkov, len vďaka straníckej príslušnosti alebo známostiam. Takisto sme dospeli k tomu, že lukratívne služby v zdravotníctve sú sprivatizované a namiesto jedného riaditeľa jednej nemocnice máme troch, štyroch, aby sa riadilo (rozumej kradlo) efektívnejšie. A tiež sme dospeli k množstvu iných vecí ako je bilboardový smog, čierne stavby, každodenné beztrestné porušovanie zákonov, rozbujnenú byrokraciu, závisť i nenávisť, amatérstvo a ľahostajnosť vo všetkom. Najlepšie nič nevidieť, nič nepočuť, veď aj tak nám to nepomôže.

Preto sa určité skupiny obyvateľov nášho štátu rozhodli vyriešiť tento stav podľa vlastného zdravého úsudku. Študenti, samozrejme tí najlepší (horších by tam totiž nevzali), študujú v Česku, lebo podľa nich je tam kvalitnejšie školstvo a spravodlivejšie hodnotenie výsledkov. Lekári, sestry a pracujúci v iných profesiách ako dôvod práce v Česku udávajú to, že tam existuje jasná koncepcia, vedia kam sa smeruje, je menej rodinkárstva a ešte hovoria: „Jó, a šéf není blbec, že jó?!“ O podobných dôvodoch štúdia a práce hovoria aj ľudia žijúci alebo pracujúci v Rakúsku. Chvália vzdelanie, že deti sa musia okrem učenia aj slušne správať, rešpektovať autority či venovať sa športovým aktivitám. Okrem toho poukazujú na dodržiavanie zákonov a to, že ľudia sú tu k sebe slušnejší.

Nuž, asi niečo pravdy na tom bude, že všade dobre, u susedov najlepšie.

Sestričky, všetko najlepšie!

20.05.2018

Oddelenie traumatológie – pacient po autonehode so zlomenými hornými končatinami: „Sestrička, boli by ste taká dobrá, naliali by ste mi, prosím Vás, do pohára vodu?“ Sestra: „Ja som nechodila na vysokú školu preto, aby som Vám nalievala vodu!“ Oddelenie interného lekárstva – pacient po infarkte srdca: „Sestrička, prosím Vás, mohli by ste mi pomôcť posadiť sa?“ [...]

Nech žije 1. máj

29.04.2018

Práca šľachtí človeka a od roboty aj kone dochnú. Dve slovenské príslovia, každé na opačnej strane, presne tak je to aj s našou spoločnosťou. Tak oslavovať či neoslavovať sviatok práce 1. máj? Dnes sa už málokomu chce pracovať a nie ešte oslavovať prácu. V súčasnosti hotový nezmysel! Veď ak by práca (okrem výplaty) dávala ako taký zmysel, tak [...]

Ako hore, tak aj dole, alebo múdrejší ustúpi

08.04.2018

Ak dvaja robia to isté výsledok nie je určite rovnaký. Naopak, výsledky sú často diametrálne odlišné. V slovenskom ponímaní to znamená, že ak je niekto bez dôkazov v mediálnom priestore obvinený so styku s mafiou, oligarchami, boľševikmi alebo aj s Marťanmi, spravidla ide o niekoho, kto pôsobí ako rozhľadený, schopný, racionálny typ so zmyslom pre zodpovednosť [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 11
Celková čítanosť: 41786x
Priemerná čítanosť článkov: 3799x

Autor blogu

Kategórie